Maart 2016

Hanny van den Heuvel, De Kruisdraging door Jeroen Bosch (of niet), 80 x 80

Voor dit schilderij werd de opstelling gebruikt van De Kruisdraging door Jeroen Bosch (of niet).
Centraal Lady Liberty die haar kruis draagt omgeven door haar beulen. Rechts van haar krijst een soldaat van Boko Haram zijn haatkreten. Rechtsonder Syrië op de plaats van de “slechte moordenaar”die wordt gerustgesteld door China en Rusland. Zijn wantrouwen is duidelijk, hij voelt letterlijk de strop al om zijn hals. In het midden Mandela als vredestichter.
Uiterst rechts midden een Isis soldaat met Kalashnikov. Rechtsboven de “goede moordenaar”, een jonge man die lang heeft genoten van de westerse democratie maar nu grauw van ellende ziet want ook voor hem dreigt de dood. Een arabische moeftie en een familielid proberen hem ervan te overtuigen om toch tenminste nog zijn zonden op te biechten aan Allah voordat hij wordt terechtgesteld.
Links daarvan een Isis soldaat die aan zijn meelopers Noord Korea en Turkije vertelt hoe hij de eeuwenoude cultuur in o.a. Syrië heeft verwoest en aan het kruis hangt een ander Isis soldaat om de zware tocht van de Democratie nog moeilijker te maken. Onder hem een ayatollah uit Irak die zijn toehoorder Al Qaida vertelt dat de Democratie dit aan zichzelf te danken heeft.
De vrouwen linksonder lijken de enigen te zijn die het spijt dat de Democratie het zo moeilijk heeft. Een moslima toont, net als de heilige Veronica in het origineel, verdrietig de doek waarmee ze het gezicht van de Democratie heeft afgeveegd.

Vanaf 10 maart tot eind april exposeren we met Academie Renshof in Het Hanzehofmuseum te Zutphen. Er zijn een aantal nieuwe werken te zien, in totaal komen er 21 schilderijen te hangen met als inspiratiebron Jeroen Bosch. Kijk ook bij het Jeroen Bosch project.

Adres: Coehoornsingel 1, 7201 AA Zutphen

Geopend: geopend van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 14.30 en tijdens de voorstellingen te bezichtigen.

De keuze van het schilderij van de maand maak ik op grond van diverse criteria zoals: verrassend van onderwerp, technisch goed gedaan, persoonlijke ontwikkeling en/of inbreng van de leerling, of gewoon zomaar. Deze rubriek is overigens niet bedoeld als wedstrijd, maar om de diverse aspecten van Academie-Renshof extra te belichten.


SCHILDERIJEN VAN DE MAAND 2024

SCHILDERIJEN VAN DE MAAND 2023

SCHILDERIJEN VAN DE MAAND 2022

SCHILDERIJEN VAN DE MAAND 2021

SCHILDERIJEN VAN DE MAAND 2020

SCHILDERIJEN VAN DE MAAND 2019

SCHILDERIJEN VAN DE MAAND 2018

SCHILDERIJEN VAN DE MAAND 2017

SCHILDERIJEN VAN DE MAAND 2016

SCHILDERIJEN VAN DE MAAND 2015

SCHILDERIJEN VAN DE MAAND 2014

SCHILDERIJEN VAN DE MAAND 2013

SCHILDERIJEN VAN DE MAAND 2012

SCHILDERIJEN VAN DE MAAND 2011