Als je schildert kom je niet om kleur heen. Voor alles wat je doet gebruik je verf, en die heeft nou eenmaal een kleur. Daardoor is het wel eens lastig om te zien wat die kleuren nou zelf doen.
In deze workshop worden een aantal ‘eigen’ eigenschappen van kleuren behandeld.
En het schilderwerk, waar je wel kleur voor gebruikt, terwijl het eigenlijk om wat anders gaat (bijvoorbeeld de vorm) wordt los van de kleur bekeken.
Je kiest kleuren vaak intuïtief, of omdat je onderwerp nou eenmaal die kleur heeft.
Als je een kleur of kleurcombinatie gebruikt, doe je dat om een bepaalde werkelijkheid te suggereren. Maar je hebt vaak met ‘bijverschijnselen’ te maken: De kleur doet meer dan wat je er strikt genomen mee wilt. Dus je schilderij gaat als vanzelf een kant op waar je het (nog) niet wilt hebben.
De workshop beoogt zicht, en grip, te geven op de bijverschijnselen. Daardoor zul je uiteindelijk je kleuren gerichter kunnen gebruiken. En daardoor creëer je ook meer vrijheid in je kleurkeuze.
Kleur is heel erg afhankelijk van licht. En andersom geeft de kleur in een schilderij ook een idee van het licht. We gaan kijken welke mogelijkheden er zijn, en met welke onmogelijkheden je te maken hebt, als je een overtuigende voorstelling wilt maken.
Omdat kleur een lastig onderwerp is om te bespreken (er zijn te weinig verschillende woorden om passende definities te kunnen geven) zullen we veel met voorbeelden uit de kunstgeschiedenis werken.
Alle deelnemers zijn ook uitgenodigd een eigen schilderij of afbeelding mee te nemen. Er is immers geen betere manier theorie praktisch te maken, dan die te vergelijken met wat je zelf het beste kent.
De belangrijkste punten van de workshop staan ook op schrift, zodat er alleen aantekeningen voor eigen begrip gemaakt hoeven te worden.
Aanmelden: academie.renshof@gmail.com
lestijden & data:
van 10.00 - 16.00 uur
Kosten:
€ 75 inclusief koffie, thee, frisdrank, lunch en materiaal
Contact:
academie.renshof@gmail.com