Workshop de Putter van Fabritius:

Workshop de Putter van Fabritius:

Workshop van het beroemdste zangvogeltje in de kunstgeschiedenis. Het is een uniek schilderijtje, en ook vandaag de dag zijn mensen getroffen door de fragiliteit en levendigheid van het vogeltje. Fabritius laat zien dat een intiem onderwerp, met een snelle toets geschilderd, een enorme levendigheid heeft.

Carel Fabritius (1622-1654) was een leerling van Rembrandt, en waarschijnlijk de meest getalenteerde. Helaas is hij op 32 jarige leeftijd overleden als gevolg van verwondingen ontstaan door een grote ontploffing in het Delftse kruithuis. Hierbij zijn wellicht honderden mensen omgekomen, en vermoed wordt dat er veel schilderijen van Fabritius zijn verbrand. Om die reden zijn er maar twaalf werken definitief aan hem toegeschreven.

Met deze werken, zoals zijn zelfportret, is het duidelijk dat Fabritius zich heeft losgemaakt van zijn leermeester. Zijn schildertoets is weliswaar ook vlot, maar zijn kleuren zijn veel lichter. Ook zijn de composities en achtergronden van Fabritius vaak verrassend modern van opvatting. Een stadsgezicht van hem is zo vreemd van perspectief dat het waarschijnlijk geschilderd is voor een kijkdoos.

Het Puttertje is vermoedelijk onderdeel geweest van een schilderskastje, ook een soort kijkdoos. Materiaal onderzoek heeft uitgewezen dat er een lijst op het schilderij heeft gezeten, is weggehaald, en dat naderhand de achtergrond is bijgeschilderd. Het schilderij zoals we het nu kennen is niet helemaal meer in zijn oorspronkelijke kleur. Het rood moet iets helderder zijn geweest en het kastje waar hij op zit vermoedelijk groener.

Aanmelden vanaf 1 oktober : renshof.art@hetnet.nl

lestijden & data:
10.00 - 16.00 uur

Docent:
Gerd Renshof

Kosten:
€ 75 inclusief koffie, thee, frisdrank, lunch en materiaal

Contact:
academie.renshof@gmail.com

Impressie Workshop "de Putter" van Fabritius